Monitoring

Voorkom verrassingen en beheer uw risico’s

lifeline920x250

Waarom netwerk monitoring?

Binnen een IT-infrastructuur komen veel aspecten aan bod die onderhoud en controle vereisen. Veel van de onderhoudswerkzaamheden bestaan simpelweg uit het monitoren van hardware, servers, services, reactietijden, schijfruimten etcetera. Accurate monitoring is goed voor de continuïteit van de bedrijfsvoering doordat u preventief beheert. Preventief beheer leidt tot het vroegtijdig signaleren van problemen en/of knelpunten die daardoor sneller kunnen worden aangepakt.

Nagios

ITenso biedt daarom een goedkope, veilige en uitermate flexibele oplossing gebaseerd op Nagios. Nagios is een populair Open-Source netwerkmonitoring applicatie, welke naar eigen wensen is aan te passen. Omdat Nagios zelf naar ons idee niet een volledig en compleet beeld geeft voegen wij een aantal, eveneens, open-source add-ons toe, waardoor het overzicht aan informatie compleet wordt.
Nagios controleert een grote diversiteit aan hardware, besturingssystemen en netwerkcomponenten. Het doet dit 24 uur per dag, 7 dagen per week. Denk bijvoorbeeld aan controle op:

 • draait de webserver nog?
 • heeft de mailserver het niet te druk?
 • hoe staat het met de toegang tot Internet?
 • Is er nog voldoende schijfruimte op de fileserver?
 • Is de netwerk-verbinding met onze andere vestigingen in orde?

Nagios kan het u allemaal vertellen en geeft u een zeer overzichtelijk beeld van de status van uw netwerkomgeving, en alarmeert u via email, smartphone, dashboard en sms (optioneel) wanneer er problemen zijn.

pc-health-monitor-stethoscopeEnkele mogelijkheden van Nagios zijn:

 1. Status monitoring
 2. Hardware monitoring
 3. Bandbreedte & netwerkgebruik
 4. Notificatie
 5. Rapportage
 6. Plugin’s

De configuratie Nagios werkt op Linux. Wij gebruiken hiervoor een gratis Linuxdistributie. Het kan zowel in een fysieke als virtuele serveromgeving worden geïnstalleerd. De hardwareeisen zijn laag zodat er in een virtuele omgeving geen extra investeringen in hardware nodig zijn.

Aan de slag

Wanneer u kiest voor Nagios netwerk monitoring software dan installeren wij voor u zowel de Linux- als de Nagiossoftware. Ook verzorgen wij de basisinrichting van Nagios en maken de koppelingen met bijvoorbeeld de mailserver ten behoeve van emailnotificaties. Wij richten Nagios volledig operationeel in.
Tijdens de implementatie instrueren wij u of uw systeembeheerder(s) hoe om te gaan met Nagios zodat u zelf de te monitoren onderdelen kunt toevoegen of bijwerken.

Wat biedt ITenso?

Nagios implementeren we voor u in een tweetal dagen. Na deze twee dagen heeft u een volledig operationele configuratie en worden de belangrijkste netwerkcomponenten gemonitord  Ook instrueren wij u of uw systeembeheerder(s) hoe Nagios verder aangevuld kan worden zodat deze altijd actueel is. Heeft u meer wensen zoals het monitoren van specifieke services of wilt u dat we uw gehele netwerk in Nagios zetten, dan kunnen wij dit in een offerte op maat aanbieden.

Waarom ITenso?

Het antwoord is even eenvoudig als de oplossing zelf: het is maatwerk voor de prijs van een standaard oplossing. Door slim gebruik te maken van Open-Source software weten de IT Consultants van ITenso de continuïteit van uw netwerk te waarborgen. Vraag geheel vrijblijvend naar een offerte.

In het kort

1. Status monitoring

Op ieder moment van de dag, ongeacht de locatie, biedt status monitoring van Nagios u de mogeljkheid de status van uw (virtuele) servers en services van uw netwerk te bekijken. Ook (meerdere) nevenvestigingen kunnen met Nagios op een centrale plek worden gemonitord.

2. Hardware monitoring

Nagios laat u de status zien van hardwarecomponenten zoals bijvoorbeeld de temperatuur van het moederbord of een defecte fan. Hierdoor bent u er vroegtijdig bij en voorkomt u dat er kostbare hardware vervangen moet worden.

3. Bandbreedte & netwerkgebruik

Nagios monitort bandbreedte en dataverkeer en toont download- en uploadsnelheden in grafische en numerieke vormen.

4. Notificatie

Nagios biedt de mogelijkheid om u via email, dashboard en via een smartphone-app op de hoogte te brengen van een storing zodat u direct kunt reageren.

5. Rapportage

Met Nagios kunt u precies zien wanneer een storing is begonnen en wanneer de storing is verholpen. Hierdoor krijgt u een goed beeld van down- en uptime.

6. Plugin’s

Nagios gebruikt diverse plugins om verschillende zaken bij te houden. Omdat het ook mogelijk is om zelf d.m.v. scripts eigen specifieke plugins te maken, betekent dit dat er wereldwijd aan nieuwe en betere plugins wordt gewerkt. Via de link http://exchange.nagios.org zijn plugins te downloaden.

NagiosEnterprises